- Peter


Als menner moeten onze pony’s heel wat verdragen in het hedendaagse drukke verkeer. De één accepteert dat beter dan de ander.

Wel… enkele jaren terug had ik twee goede pony’s doch er zat er eentje bij die overal spoken zag en als hij bang was de neiging had om de benen te nemen. Wat een zeer natuurlijke reactie is voor een paard.

  

 De jonge pony Trimph


Trimph was van nature uit een pony met een zeer sterk karakter maar een klein hartje. Dus ik moest een manier vinden om al zijn talenten te laten ontplooien zonder zijn eigenheid te verliezen noch zijn karakter te breken.  Maar op dat ogenblik had ik niet de kennis en gevoel om dit alleen klaar te spelen. 

Enkele jaren terug was ik dus op zoek naar hulp om dit probleem op te lossen maar had nood aan iemand die op een paardvriendelijke manier ons op de juiste weg kon zetten.  

Zo leerde ik bij toeval (bestaat toeval of was het gewoon voorbestemd) Cindy kennen.  We trainden de pony Trimph samen onder begeleiding van Cindy aan de hand om in alles zijn vertrouwen weer te vinden/winnen.

Er is zelfs een periode geweest dat ik het bijna opgaf met hem door te gaan -  gelukkig hebben we doorgezet. 

Met Cindy’s hulp leerde zowel ikzelf als Trimph heel wat nieuwe dingen zoals verschillende oefeningen in grondwerk maar ook leerde ik beter omgaan met de paarden, leerde ik hen te begrijpen, op deze mannier kwam er tussen mij en de pony een prachtige band tot stand van wederzijds respect. Nu we dat respect verdienden geeft de pony zich onvoorwaardelijk.  Hij volgt me in de wei als een hondje.  Als hij ligt te rusten kan ik gewoon bij hem gaan zitten zonder dat hij aanstalten maakt recht te staan of zich uit de voeten wil maken. 

Dat zijn echt zo’n mooie ervaringen dat veelal woorden te kort schieten.

Op het ogenblik dat we dat bereikt hadden zijn we weer de baan op gegaan eerst aan de hand om op een veilige manier te kunnen wennen aan alle externe prikkels (waaronder koeien) daarna bouwden we verder op in de koets.

Al wat ik opdeed aan kennis en ervaring kan ik nu ook toepassen op mijn andere paarden.  In het bijzonder wordt nu op dezelfde manier gewerkt met de spangenoot Icaro.

Daar we zo’n goede ervaring hebben met de lessen en trainingsysteem van Cindy blijven we het span samen trainen in combinatie met het betere longeerwerk (dubbele lijn, pessoa, vrijheidsdressuur,…) om de pony’s soepel, buigzaam en gehoorzaam te houden.

Op deze manier plukken we de vruchten in het span.  

En hebben we de moed gevonden om verder te trainen met als doel weer deel te nemen aan wedstrijden.


Bedankt voor alle hulp,    Peter


- Tom

Je hebt mensen met paarden en paardenmensen, ik ben het laatste en mijn naam is Tom.
Ons jongste paard heb ik laten trainen door Cindy, eindelijk had ik iemand gevonden zoals haar. Heb in Nederland en limburg gezeten op zoek naar een goeie trainer want vond het erg belangrijk een goede begeleiding te vinden voor mijn jong paardje. Had ook de afspraak dat ik veel betrokken wou worden bij het grondwerk, moet zeggen ze kwam meer dan haar woord na. Hiernaast ben ik ook rijles beginnen nemen met mijn andere quarter (hotro).
Na een maand zag ik veel verandering, ze kreeg respect, het grondwerk verliep goed want het is een echt karakterke. Daarom is het zo belangrijk dat ze opgeleerd werd door iemand als Cindy (die weet wat ze doet)! op een zachte maar correcte manier, dit is wat ik wou! Wist al iets van paarden maar ik stond versteld als je het JUIST vraagt wat je er allemaal van gedaan krijgt op een respectvolle manier!
De eerste les onder het zadel was een ontnuchtering moet ik zeggen, voordien had ik bijna alles verkeerd geleerd van houding tot hulpgeving. Ik kon niet eens een deftige grote volte rijden, het voordeel was dat ik niet bang ben op een paard! Ik was ook te hard en daar staat de western sport haaks tegenover ik heb veel van Cindy geleerd en zal nog veel leren want het zijn net de tips die zij geeft die alles zo duidelijk maakt en zo zijn er maar weinig trainers.
Ben met mijn twee voeten op de grond en weet dat er nog veel werk aan de winkel is maar ik wil minstens even goed worden en wie weet misschien nog beter ;) hihi.
Nog effe iets meegeven over Cindy
regel 1; Cindy heeft altijd gelijk
regel 2; als je ook maar denkt van niet, (zie regel 1)
Wat ik daarmee wil zeggen, ze weet wat ze doet!
'SAVE THE HORSES, GO TO CINDY'

Yeeeehaa, greeetz Tom

- Veronique

Toen ik Cindy leerde kennen, was ik eigenlijk ten einde raad. Ik had problemen met mijn 2 jonge paarden. Van bij het eerste contact was ik getroffen door Cindy's kracht en persoonlijkheid.
Ze straalde rust uit en kon al direct contact leggen met mijn 2 'wildelingen'. Ze reageerden vol ontzag op haar. Zoals Cindy zegt had ik 'mensenproblemen' met mijn paarden ipv probleempaarden. Dit was omdat ik hun taal misbegreep.
Cindy's aanpak is kordaat maar met zachte hand. De paarden leren wat ze moeten leren maar alles gebeurd op een natuurlijke manier waardoor ze ook graag werken en niet omdat het moet.
Cindy leert me om alles van uit oogpunt van de paarden te bekijken en om hun gedachtengang te proberen begrijpen.
Mijn 2 lievelingen zijn volledig opengebloeid en ik kan weer van hen genieten.
Ik ben enorm blij dat ik Cindy heb leren kennen.

x Veronique

- Hannelore pinket


Enkele jaren geleden waren we op zoek naar een braaf,lief,jong paard om het hele gezin te leren rijden. We kwamen bij Cindy terecht en zij heeft ons daar het perfecte paard bezorgt.
Mijn man volgde bij haar les maar door omstandigheden is hij moeten stoppen. Mijn dochter bleef recent rijden en Breezer was content. Door het verder studeren en een vast vriendje bleef ook bij haar het paardrijden weg. Dan begon het.Ik was totaal niet geïnteresseerd in het rijden maar kreeg het ook niet over mijn hart dat ons paardje daar stil stond. Er moest een keuze gemaakt worden,of hem weg doen of er zelf mee rijden. Ik was er teveel aan gehecht om hem te verkopen dus begon ik lessen te volgen. Met alle gevolgen van dien. Een paar keer eraf gevallen en geen vertrouwen.
We hebben Cindy opnieuw gecontacteerd en nu volg ik wekelijks bij haar les. Ik heb leren rijden maar ook krijg ik de nodige uitleg hoe mijn paard functioneert en hoe een paard denkt. Zo heb ik mijn vertrouwen in mijn paard en het rijden opgebouwd. Ik zal nooit geen topruiter worden maar wat vroeger een verplichting was, is nu een hobby geworden. Ik geniet ervan.

Gr.Hannelore

- Sylvie

Toen ik mijn paard spirit kreeg was hij bang van alles! Hij werd vermoedelijk mishandeld en verwaarloosd voor hij bij mij terechtkwam . Rijden ging moeilijk omdat hij nooit een deftige training gekregen had. Ik heb toen besloten om Cindy te vragen om hem te trainen . Zelf moest ik ook lessen nemen want ik was zelf bang geworden van hem en rijden kon ik helemaal niet. Spirit was een ander paard toen ik hem terugkreeg van Cindy . Hij was vrolijk, gelukkig, rustig, verschoot niet meer van alles. Ik was dan begonnen met grondwerk lessen met Cindy . Dit heeft mij supergoed geholpen om meer zelfzeker te worden , om een betere band te krijgen met hem !! Alles wat je op de grond leert helpt voor als je op zijn rug mag. Ik heb een aantal rijlessen gekregen en was er ook zo blij mee. Ik ben spijtig genoeg moet stoppen met les te nemen bij Cindy omdat ik het even financieel wat moeilijker had. Cindy legt alles zo goed uit. Als je moeite hebt om iets te kunnen gaat ze de tijd nemen om alles zo goed mogelijk uit te leggen en voor te tonen tot je het goed kan . Half werk doet ze niet!! Cindy is een top trainster !!! Ze steekt zoveel moeite en energie in haar werk . Zowel in de paarden als in de mensen!! Ik ben zo blij dat ik haar als trainster had en hoop dat ik in de toekomst nog lessen zal kunnen nemen bij haar . Echt een supertrainster!!!!

xxx Sylvie

- Sofie


Verander wat je kan veranderen. En accepteer hetgeen je niet kan veranderen. De intelligentie ligt in het onderscheid dat je tussen beiden maakt.


Dat is de praktische filosofie van de Stoïcijnen. En Cindy heeft me hier grondig en proefondervindelijk ingewerkt. Inzichten over de aard van het paard en de mens, de eigenheid van mezelf en die van mijn merrie, Karole. Uitdagingen inschatten. En methodes opbouwen.

De zin van de onzin onderscheiden, dat leer je niet in één keer. Daar moet je een horizon voor opbouwen. Zodat al het nieuwe dat in je veld komt, zijn plaats kan krijgen. En als het nodig is, van plaats kan veranderen.

Vandaag voel ik me vrij met mijn paard. En bewust. Ik ben trainer van mijn paard geworden. En ja. Mijn paard traint me ook. En ik mezelf ook. Dat is de kracht van deze ervaring geweest. Ik kan ze blijven herbronnen. Bij mijn paard. En elders.

We wensen jullie kracht, liefde en de nodige moed. Om te accepteren én te ageren.

Sophie- Astrid

Aan mijn geliefde Cindy;
Silver is mijn eerste paardje, d!us ervaren was/ben ik niet! Na het zadelmak maken van Silver dacht ik: 'dit wordt een makkie!' Maar dat was zeker het geval niet. Ik had het zwaar onderschat en hoe langer ik probeerde haar op te voeden en te trainen, hoe slechter de vorderingen waren.
Ik was radeloos en onbewust was ik bang geworden van mijn eigen paard. Dan heb ik de hulp kunnen inroepen van Cindy. Ze had me nog nooit zien rijden met Silver maar wist precies wat er aan de hand was. Cindy voelde mij en Silver precies aan en wist wat de oplossing was. Nu heb ik weer controle over Silver en het respect dat ik vroeger niet kreeg. ondertussen heb ik ook een betere band met mijn paardje kunnen opbouwen. Het is nog een lange weg te gaan eer ik bereik wat ik ooit zou willen maar Silver en ik zijn goed op weg dankzij Cindy.
Ik ken niemand beter dan Cindy dus zij is een echte aanrader :)

Astrid

-Nancy B.

Ik kocht een oude merrie, vooral omdat ik geïnteresseerd was in "het paard" op zich. Ik wilde hun wereld bekijken vanuit een andere hoek, niet meer enkel van bovenop hun rug...
Ik had al wat gelezen over Natural Horsemanship en had voor mezelf beslist dat dit de weg was die ik wilde inslaan met mijn paardje. Alleen had ik geen enkele praktische ervaring dus ik ging op zoek naar een trainer die mij hierbij kon helpen. En daar ging het mis, ik heb een aantal mensen gecontacteerd die adverteren als trainer in NH. Tevergeefs; ofwel kwam er geen reactie op mijn mail, kwamen ze niet naar de afspraak, of hadden ze geen echte professionele ervaring... Ik durf eerlijk te zeggen dat de frustratie groot was. Gezien mijn slechte ervaring met andere trainers was mijn houding dan ook heel sceptisch toen ik voor de eerste keer met Cindy afgesproken had. Ten eerste moest ze al 150 km rijden maar ze was op de afspraak. En toen ze met mijn paard begon te werken, zag ik onmiddellijk dat ik eindelijk iemand gevonden had dat wist wat ze deed... 2 voeten op de grond... geen praatjes... Na enkele sessies zag ik duidelijk vooruitgang en was ik zo blij er niet meer alleen voor te staan in het hele NH verhaal. Eindelijk was er iemand die mij en mijn paard op de juiste weg heeft kunnen zetten. Naast lessen volgde ik ook een weekendstage die gewoon super was!

Bedankt voor alles Nancy.

- Mario (2009)

Beste mensen, wij hebben hele goede ervaringen beleefd met Cindy.
Sinds kort zijn we eigenaar van een pinto van 2 jaar oud dat we bij haar gekocht hebben. Nu leert ze hem op voor ons tot een gezellig braaf rijpaard. We hebben nu een viertal lessen achter de rug en de manier waarop ze te werk gaat is gewoon ongelooflijk en vol liefde en rust brengt ze ons heel wat bij . We zien het telkens evolueren... Prachtig gewoon.
Wat ons betreft, fijn je te hebben ontmoet en van alles op de hoogte te brengen wat paarden betreft.

Bedankt Mario & Hannelore

- Gizelle

Mijn verhaal is wel een heel speciaal verhaal! 
We kochten een boerenveulen met een buitengewoon kleur met de bedoeling uit te brengen op wedstrijd, later mee te fokken...
Toen we er om gingen moesten ze het letterlijk met een lasso vangen en eens bij ons thuis kroop ze gewoon de muren op omdat ze nog nooit een mens van dichtbij gezien had. Ik wist al heel snel dat we dit niet alleen zouden kunnen oplossen of dat ze haar terug gingen moeten verkopen. Ik ging hulp zoeken en kwam na aanraden van andere mensen bij Cindy terecht. Toen Cindy Bij ons aankwam keek ze ook even de ogen uit haar hoofd van verbazing, we konden haar niet eens een halster omdoen, aaien, benaderen...
Toen heeft Cindy ons gevraagd op afstand te blijven en haar rust en ruimte te geven, al snel begon het veulen interesse te tonen in haar en konden we onze ogen niet geloven. We dachten eerst dat Cindy snoep in haar zakken had zitten maar niets was minder waar. Na de eerste keer had ze tegen het einde al een halster aan en had ze de eerste contacten gehad, borstelen kon niet want haar vacht was volledig dicht geklikt in één dikke koek. Ik vertelde Cindy dat we dit veulen gekocht hadden en slechts een half jaar tijd hadden om het op wedstrijd uit te brengen en Cindy zij heel koel 'dat moet wel lukken' met de juiste opbouw... maar dat we ons wel strikt aan het opgestelde programma moesten houden wat we ook deden. Na enkele maanden hadden we al heel wat vooruitgang geboekt en heeft Cindy met een klein nagelschaartje gans het veulen verlost van de dikke haar (koek) laag want scheren of iets anders was geen enkele optie. Het zat echt vast tot tegen haar vel. Cindy zei me; ik heb dit nog nooit gezien maar we kunnen niet opgeven. Na veel zwoegen en zweten hadden we ook dit bereikt en konden nu echt aan wedstrijd gaan denken en ja hoor tegen de zomer stonden we zo ver... We gingen op wedstrijd en hebben bij onze eerste wedstrijd reeds goud behaald!
Bedankt Cindy Je bent zelf goud waard.

Gizelle