E.H.B.T.
'Eerste hulp bij trauma'

Een trauma kan een paard niet zomaar verwerken en gaat nog minder vanzelf ver-
dwijnen, hiervoor is deskundige begeleiding nodig zodat het paard terug in harmonie kan komen met zichzelf. Om het beste resultaat te bereiken moet de begeleiding zo snel mogelijk plaatsvinden na het oplopen van de trauma.
Heel wat paarden worden in hun leven wel geconfronteerd met een voorval waarbij ze zodanig een angst oplopen dat dit diepe littekens achterlaat wat we een 'trauma' noemen.
Paarden zijn van nature uit prooidieren waarbij vluchten hun manier van overleven is waardoor ze hier nog veel vatbaarder voor zijn dan roofdieren zoals bv. honden, katten...
In de natuur zorgt hun vluchtgedrag ervoor dat ze overleven maar in de wereld waarin
het paard gedomesticeerd is zorgt dit vaak voor ernstige ongevallen. Een paard die op hol slaat wordt gedeeltelijk verblind voor zijn omgeving en denkt enkel nog aan de verste horizon, ver weg van het gevaar. Waardoor hij hierbij door een omheining kan lopen, een ongeval kan veroorzaken in het verkeer, zijn ruiter kan verwonden, tot zelfs frontaal op een muur of voorwerp kan lopen. Bij vluchten denkt een paard steeds voorwaarts, bij paniek of bij frontale confrontatie ligt hun denken en doen zo dicht bij elkaar dat ze zelfs in de richting van het gevaar zouden springen.

Vaak weten mensen dat hun paard een trauma heeft opgelopen maar vaak ook niet, na een traumatische ervaring gaat de eigenaar vaak deze informatie niet meegeven wanneer het paard verkocht wordt met natuurlijk alle gevolgen van dien.
Soms komt een trauma ook pas veel later naar boven wanneer het paard in bepaalde omstandigheden 'getriggerd' wordt. 
Paarden met trauma's kunnen heel gevaarlijk afwijkend gedrag vertonen, dit kan gaan van agressieve aanvallen, op hol slaan, in zichzelf gekeerd zijn tot paniekaanvallen... Getraumatiseerde paarden kunnen we onderverdelen in drie categoriĆ«n, gaande van licht naar midden tot zwaar getraumatiseerde paarden. 
Heeft u dus een paard met een trauma of heeft u een vermoeden aarzel dan niet om mijn professionele hulp te vragen... ik sta ook steeds klaar voor eerste hulp in situaties waarbij uw paard een trauma kan oplopen bv. ongeval, paard dat vast is geraakt in put, gracht, draad, op hol is geslagen, uitgebroken... Hierbij is het van essentieel belang dat er gedurende dergelijke situaties zelf deskundige begeleiding is om de schade van alle partijen zoveel mogelijk te beperken en de juiste keuzes te nemen om zo de situatie zo goed mogelijk te kunnen opvangen.